Givare?

Vad är lägesgivare och positionsgivare? Trots att jag är hyfsat så teknikintresserade så måste jag erkänna att det är något jag över huvud taget inte kände till för bara några dagar sedan. Men nu har jag läst på lite och det är någonting som är ganska fascinerande, samtidigt som det också är rätt så krångligt. Jag känner nog inte riktigt ännu att jag har full koll på vad det är, men det är bara kul – att lära mig nya saker om teknik och elektronik är ju någonting som jag brinner för. En sak har jag dock förstått: läges eller positionsgivare är någonting som är centralt inom en hel massa saker, speciellt inom industrin men ibland också för hemmabruk. Tydligen så är det en rätt så stor marknad, även om man som privatperson inte kommer att komma i kontakt med dem speciellt ofta.

Läge & position
Det framgår till viss del av namnet vad läges- och positionsgivare är: det handlar om system som anger och mäter läge, typ, och användes i konstruktioner där detta är viktigt. Exempel är i hydrualiska eller pneumatiska cylindrar, eller nästan vad som som du hittar i en industrilokal som rör sig, och där det är viktigt att det rör sig ””korrekt”. Korrekt läges- och positionsgivning är ju inte bara viktigt ur produktivitetssynpunkt, utan också för att garantera säkerheten. Maskiner, portar och mycket annat som rör sig innebär ju en viss säkerhetsrisk, om man inte är noggrann, och det är därför som givare är en så pass viktig sak. Även om de är okända för de flesta.

Givare finns i en helt otrolig mängd olika utföranden, som täcker en otrolig mängd olika behov. Det är lite därför jag tycker de är så fascinerande – att det är ett så pass stort område. Cylindergivare, linjärgivare, vinkelgivare, i mängder av olika storlekar och med olika egenskaper. Än så länge har jag inte full koll på exakt hur de fungerar och används, och ofta verkar det som olika hemsidor i ämnet utgår från att den som läser dem redan vet vad det handlar om typ. Men jag gör mitt bästa för att läsa in mig på detta för mig helt nya ämne!

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*