Blir robotar vår död?

När Stephen Hawking talar så lyssnar man. Det är närmast underförstått för alla som är intresserade av teknik, världen och framtiden. Bevisligen är den brittiske professorn en av vår tids allra smartaste människor, vilket gör det dumt att inte lyssna på det han har att säga. Det senaste som vår käre professor har att berätta om berör robottekniken och det som eventuellt kan komma att hända. Saken är den att vår robotteknik har gått väldigt snabbt framåt och idag kan robotar göra helt makalösa saker som de inte kunnat innan. Utvecklingen går emot smarta robotar med artificiell intelligens, men vi är inte där än. Nu varnar Hawking för att den här utvecklingen kan vara början på vår egen undergång.

Hans uttalande baserar sig på att utvecklingen av den artificiella intelligensen i hans egen utrustning, som han behöver ha för att kommunicera med omvärlden. Tekniken kan redan nu förutsäga vad professorn vill säga och ge förslag om ord och det är denna utveckling av intelligens som oroar professorn eftersom att effekterna av att skapa robotar som är smartare än människor kan bli ödesdigra.

Hawking ser att det i så fall kommer betyda att roboten blir egentänkande och därmed vill leva sitt eget ”liv”. Efter det kommer den att utveckla sig själv, och eftersom den från början är smartare än människan vet den hur den ska utveckla sig på bättre och snabbare sätt för att ytterligare dra ifrån mänskligheten. Det är många som delar professorns oro, men det är också många som är skeptiska till det hela. Framtiden kommer helt enkelt att berätta om hur historien slutar.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*